lat.: Sambucus nigra, čeleď: zimolézovité (caprifoliaceae)
Lidové názvy: bezinky, kobzinky, kozičky, smradinky, psí bez, černá bzinka
V těhotenství lze bez černý užívat především ve formě květů. Vyhněte se však syrovým bezinkám (viz. níže). Díky svým vlastnostem je častou součástí bylinkových receptů pro celou rodinu.
Bez černý je hojně rozšířen po celé Evropě, roste i v Asii a severní Africe. U nás patří k plevelným dřevinám v blízkosti sídlišť, na okrajích lesů, v houštinách a na rumištích. Zušlechtěné odrůdy se začínají pěstovat na plantážích.
» Použijte bezový čaj, sirup z bezových květů
» Použijte šťávu z plodů – bezinek
» Použijte nálev – obklady, koupele, pleťovou masku
U bezu černého můžeme ke kuchyňské úpravě využít jak jeho květy, tak i plody. Z květů připravujeme sladké i slané pokrmy, šumivé nápoje, limonády, vína a sirupy. Z bezinek můžeme připravit polévky, džemy, sirupy, vína, šťávy, omáčky, likéry a kečupy.
V těhotenství lze bez černý užívat především ve formě květů. Doporučené dávky nevyvolávají nežádoucí vedlejší účinky. Květ lze podávat i nemluvňatům.
Plody – bezinky se v těhotenství užívají pouze po tepelné úpravě a s mírou, protože syrové obsahují mírně toxické látky, které mohou způsobit nevolnost nebo průjem. Po tepelné úpravě tyto účinky mizí.
Bez je listnatý keř nebo strom dorůstající výšky 3–7 m. Je nenáročný na životní podmínky, potřebuje trochu humusu a nejlépe se mu daří na slunném stanovišti s vydatnější zálivkou. Nevadí mu zimní mrazy, jarní ani podzimní mrazíky, tedy ho lze vysadit i ve vyšších polohách. Bez černý získáte snadno z přírody – způsoby jsou tři. Jakmile na podzim v plodech dozrají semena, vyperte je a zasaďte. V létě (přelom července a srpna) lze bez snadno řízkovat a téměř kdykoli je možné vyrýt si již vzrostlejší semenáček.
Kdy vyset: září
Kdy vsadit sazenici: z řízků v srpnu, vzrostlejší rostlinku kdykoliv
Bez černý plodí na jednoletých výhonech, proto musíme každoročně odstranit dvouleté odplozené výhony, nejlépe na podzim ihned po sklizni. V podmínkách naší republiky lze získat z jednoho keře až 25 kg ovoce.
Co: květ a plod (bezinky)
Kdy: květ – červen, bezinky – srpen až září
Jak: Květ – odstřihujeme nůžkami celé květenství i se stopkou 1 cm dlouhou. Květenství sušíme celá zavěšená na šňůrách nebo v jedné vrstvě na sušících platech, po usušení si musí uchovat původní barvu, pokud zhnědnou, jsou znehodnocena. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 35 °C. Po usušení se květy odrhnou a stopky odstraní. Dobře usušená droga má jasně žlutou barvu, kořenitě voní a má nasládlou, slizovitou chuť. Květy sesychají v poměru 6 : 1. Při dobrém uložení v suchu a temnu vydrží i tři roky.
Plod – sklízíme v počátku plné zralosti – zralost poznáme podle tmavě fialové až černé barvy bobulí. Sušíme je umělým teplem až do scvrknutí a svraštění, teplota při sušení nesmí překročit 60 °C. Dobře usušené plody mají leskle černofialovou barvu. Pokud jsou bezinky dobře usušeny, nebarví ruce a neslepují se. Plody sesychají v poměru 8 : 1.
Často se však využívají čerstvé a používají se pro přípravu bezinkové šťávy.