česnek v těhotenství skvěle pomáhá

Česnek v těhotenství

Česnek v těhotenství
Česnek v těhotenství – skvělý všelék

lat.: Allium sativum L., čeleď: liliovité (Liliaceae)

Lidové názvy: lenek, dryák, luček, knoblauch, knobloch, luk.

Česnek je oblíbená zemědělská plodina původem ze střední Asie, která se dnes pěstuje po celém světě. Využívá se nejen v kuchyni, ale i jako přírodní lék – zejména při nachlazení, zánětech a na podporu imunity. Právě česnek v těhotenství může být jemnou a přirozenou pomocí, pokud je používán správně a s rozumem.

Léčivé vlastnosti

Vnitřní použití

  • Podpora při virových infekcích – nachlazení, chřipka
  • Pomoc při bakteriálních infekcích – angína, bolest v krku (kloktadlo)
  • Podpora při gynekologických potížích, jako je kvasinková infekce (candida albicans)
  • Zmírnění kašle a podpora vykašlávání – vhodný při zánětech průdušek – snižuje zahlenění dýchacích cest
  • Posilování imunity v těhotenství
  • Podpora trávení – česnek stimuluje tvorbu trávicích šťáv, upravuje střevní mikroflóru
  • Pomáhá proti nadýmání a zmírňuje křeče v břiše

» K léčení použijte česnekovou tinkturu (v přiměřeném množství) nebo česnek s medem.

Vnější použití

  • Přírodní podpora při zánětech a aftách v ústech
  • Zmírnění bolesti zubů
  • Úleva při bolesti kloubů a svalů
  • Pomoc při oparech

» K léčení použijte česnekovou tinkturu.

cesnek 2
Souhrn všech použití pro léčení

Je česnek v těhotenství vhodný pro každou ženu?

Přestože má česnek řadu léčivých účinků, v těhotenství je důležité dodržovat míru. Nedoporučuje se dlouhodobé a nadměrné užívání. Doporučená doba užívání je maximálně 1 měsíc, poté je vhodná alespoň měsíční pauza.

Možné nežádoucí účinky:

  • pálení žáhy
  • nevolnost
  • průjem
  • alergické reakce
  • potíže s trávením (např. při problémech s játry, žlučníkem nebo slinivkou)

V těchto případech česnek v těhotenství omezte nebo konzultujte s lékařem.

Kontraindikace a interakce s léky:

  • Neužívejte větší množství česneku, pokud užíváte léky na ředění krve (např. Warfarin)
  • Kombinace s inzulínem nebo léky na cukrovku – pouze po konzultaci s lékařem
  • Pokud máte imunitní onemocnění nebo vám lékař doporučil neposilovat imunitu, česnek užívejte jen po domluvě

Česnek v těhotenské kuchyni

Česnek je součástí mnoha oblíbených jídel – francouzské, italské, indické i české kuchyně. Těhotné maminky ho mohou používat jako přírodní dochucovadlo i jako jemnou podporu zdraví:

  • čerstvý rozmačkaný do pomazánek nebo salátů
  • do polévek, omáček, zeleninových a masových jídel
  • do pečených pokrmů (brambory, ryby, karbanátky)
  • zkuste česnek s medem – 1 stroužek na lžičku medu, ideálně ráno

 Tipy na závěr

Po česneku je z úst cítit nepříjemný zápach, zbavíme se ho nebo ho alespoň zmírníme, pokud jíme současně nebo bezprostředně po požití česneku toto:

  • rozkousat pár kávových zrn
  • žvýkat čerstvou petržel nebo mátu
  • vypít česnek rozmíchaný v mléce
  • sníst jablko po jídle

cesnek
Pěstování

Je skvělý pro maminky, které chtějí mít česnek z vlastní zahrádky. Na péči je česnek nenáročný, pro první pěstování je dobré sadbu koupit v zahradnictví, nebude prolezlá žádnými chorobami. Častěji ho pěstujeme venku na zahrádce, ale daří se mu i v květináči. Jen pozor, aby měl dostatek místa, pokud jich budeme sázet do jednoho květináče více, rozestupy by měli být zhruba 7–10 cm. Je to jednoletá bylina, proto ji musíme vysadit každý rok znovu.

Kdy sázíme ven: podzimní odrůda  – listopad (kdykoliv před promrznutím půdy), jarní odrůda  – březen–duben

Česnek vyžaduje lehčí a nezamokřenou půdu, nejlepší je před výsadbou přidat kompost s trochou písku nebo i dřevěného popela. Záhon musí být na slunném místě a nesmí být vyhnojen čerstvým hnojem ani jinými hnojivy. Hnojit se česnek nesmí vůbec, zalévat také ne, pouze v největším parnu, kdy by hrozilo uhynutí. Pokud je v květináči do kterého neprší, je potřeba ho občas trochu zalít.

Česnek je vhodné pěstovat s růžemi (chrání ji před mšicí), jahodami, malinami a ostružinami. Nevhodní sousedé jsou naopak cibule a pór, protože trpí stejnými škůdci a nemocemi, ve větší skupině se zvyšuje riziko nákazy.

Nejčastějšími škůdci a nemocemi jsou háďátka zhoubná a hniloba, kdy česnek práchniví. Česnek a jiné cibuloviny by se proto na stejném záhoně neměly pěstovat déle než 4–5 let, riziko napadení česneku se zde zvyšuje.

Po sklizni při oddělení stroužků je možno česnek takto vegetativně rozmnožovat a vypěstovat si z něj česnek následující rok.

Sběr a sušení

Co: česnekové palice – cibule
Kdy: Podzimní výsadba se sklízí koncem června nebo v červenci, úroda i stroužky bývají větší, ale česnek nemá tak dlouhou trvanlivost.
Jarní výsadba se sklízí od září do října, pěstuje se hlavně na uskladnění.

Jak: Sklízíme podle druhu

– tzv. paličáky (vytváří kulovité květenství a pacibulky) vytahujeme ze země, když začnou žloutnout listy.

– tzv. nepaličáky (nevytváří květenství) sklízíme v době, kdy polehávají listy.

cesnek cop

Česnekové palice svážeme do svazečků nebo zapleteme do copů, sušíme je na dobře větraném místě přibližně měsíc. Česnek skladujeme na suchém, tmavém místě bez mrazu. Česnek má slabě palčivou, jemně nasládlou chuť. Má typický zápach, je cítit po síře.

Česnek se dá uchovat také tak, že se oloupané stroužky zalijí studeným solným roztokem (300 g soli na 1 l vody) a nechají se zde do upotřebení.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů